LTI (Learning Tools Interoperability) integratie voor e-learning

Learning Tools Interoperability voor aanbieders én lerende organisaties
Dit artikel concentreert zich op de voordelen van LTI voor aanbieders die e-learning producten aanbieden op Springest. Zie ook de aankondiging van LTI op ons weblog.

Single Sign-On (SSO) via de Learning Tools Interoperability (LTI) standaard maakt het mogelijk om gebruikers die zich via Springest inschrijven voor e-learning diréct na de (online) betaling van start te laten gaan. Wanneer deze standaard is toegepast, hoeven de deelnemer zelf noch de aanbieder een account aan te maken voor de e-learning. De gegevens van de deelnemer worden via het LTI-protocol namelijk direct overgedragen naar uw systeem. Dit vergroot de gebruiksvriendelijkheid voor de deelnemer en neemt de aanbieder werk uit handen.

Hoe werkt het?

Op springest.nl
Als Single Sign-On geactiveerd is, staat er op de betreffende productpagina een knop "Nu inschrijven" knop. Deze stuurt de bezoeker naar de inschrijfpagina en vervolgens naar de betalingspagina. Nadat alles is bevestigd, kan de deelnemer direct klikken op een "Start cursus" knop. Deze leidt direct naar de e-learning in de online omgeving van de aanbieder.

Op Springest Go websites
Op Springest Go websites komt de "Start cursus" knop direct op de opleidingspagina te staan, ook voordat er ingeschreven en betaald is.

Hoe ziet het eruit?

Op springest.nl
Links ziet u een voorbeeld van hoe dit eruitziet op een productpagina op springest.nl, vóórdat de gebruiker zich heeft ingeschreven. Rechts ziet u hoe dit eruitziet nadat de gebruiker zich heeft ingeschreven.

Op Springest Go websites
Rechts ziet u een voorbeeld van hoe dit eruitziet op een opleidingspagina op een Springest Go website.

Hoe activeert u LTI?

Ondersteunt uw systeem LTI? Dan kunt u Single Sign-On via LTI toepassen voor al uw e-learning producten. Op dit moment is dit alleen in te schakelen door Springest. Dus als u gebruik wilt maken van LTI, of vragen hebt, neem dan gerust contact op met onze helpdeskmedewerkers. Wij helpen u verder of maken het direct in orde. Hier alvast de richtlijnen en technische instructies.

Technische implementatie en richtlijnen

We hebben onze SSO via LTI opgezet volgens de documentatie van IMS Global, de organisatie achter LTI:

Opmerkingen:

• Springest zit op LTI v1.1. Nieuwere versies zijn echter backwards-compatibel, dus als u volgens een nieuwere versie implementeert heeft dat geen negatief effect op de koppeling
  • Springest ondersteunt momenteel enkel en alleen SSO vanuit Springest naar u als "Tool Provider". Informatie terugsturen vanuit de Tool Provider naar Springest (zoals bijvoorbeeld over de voortgang in een e-learning) wordt momenteel niet ondersteund.

Ons systeem is flexibel. We ondersteunen SSO via LTI op meerdere manieren:

1. Uw systeem werkt met één Launch URL die geldt voor al uw producten
In dit geval dient u aan te leveren:

• de Launch URL
  • Consumer Key en Consumer Secret. Twee opties:
    (a) U levert één Key en Secret aan die geldt voor alle producten
    (b) U levert per product één Key en Secret aan (lees hieronder over het importeren via XML)
  • per product: een custom parameter die geldt als unique id voor het product

2. Uw systeem werkt met een aparte "Launch URL" per product
In dit geval dient u aan te leveren:

• de Launch URL per product
  • Consumer Key en Consumer Secret. Twee opties:
    (a) U levert één Key en Secret aan die geldt voor alle producten
    (b) U levert per product één Key en Secret aan (lees hieronder over het importeren via XML)

Nota bene: staat uw aanbod op verschillende sites van Springest? Dan is het mogelijk (en aangeraden) om pér site een aparte Consumer Key en Secret te hebben.

Data importeren via XML
Zoals we vertellen in het artikel  Automatisch updaten van uw aanbod met XML, kunt u uw aanbod op Springest automatisch up-to-date houden met een XML bestand. Ook de bovengenoemde LTI-gerelateerde data kunt u hierin toevoegen. Het voorbeeldbestand product_example.xml, dat u kunt downloaden in het artikel, bevat ook een voorbeeld van hoe dit werkt wat betreft LTI.

Heeft dit uw vraag beantwoord? Bedankt voor uw feedback. Als u nog vragen heeft: stel ze gerust hieronder. Sorry, uw feedback kon niet worden verstuurd. Probeer het later nog eens.